fbpx

Så barnsäkrar du hemmet – 13 viktiga saker att tänka på

by Redaktionen

Föräldraskapet är en spännande och utmanande resa. Att se sitt barn växa och utforska världen är fantastiskt – men det innebär också att säkerheten blir en prioritet. Att barnsäkra hemmet är viktigt för att minimera risken för olyckor och skador. Här är 13 viktiga saker att tänka på när du barnsäkrar ditt hem:

 1. Stoppa eluttagen: Eluttag kan vara lockande för små barn att sticka in fingrar eller föremål i. Använd barnsäkra eluttagslock för att förhindra olyckor. Dessa lock placeras enkelt över uttagen och kräver en tryckning för att öppnas.
 2. Skydda vassa hörn: Bord, hyllor och andra möbler kan ha vassa hörn som kan vara farliga för nyfikna barn. Använd mjuka hörnskydd för att minska risken för skärskador om barnet råkar stöta emot dem.
 3. Säkra möbler: Stora möbler som bokhyllor och TV-ställ kan välta om ett barn försöker klättra på dem. Fäst möblerna säkert till väggen med vajrar eller fästbeslag för att förhindra att de tippar över.
 4. Rengöringsmedel och farliga ämnen: Förvara alla rengöringsmedel, kemikalier och farliga ämnen utom räckhåll för barn. Använd låsbara skåp för att säkert förvara dessa produkter.
 5. Placera giftiga växter högt: Vissa växter kan vara giftiga om de förtärs. Se till att placera sådana växter utom räckhåll för barn eller överväg att helt enkelt inte ha dem i hemmet.
 6. Rullgardiner och snören: Rullgardinens snören kan utgöra en strypningsrisk för små barn. Se till att snören är utom räckhåll och överväg att använda säkerhetsspännen för att hålla snörena ordentligt upprullade.
 7. Barngrindar: Installera barngrindar vid trappor och övergångar för att förhindra att barnet rör sig till farliga områden i hemmet. Grindarna bör vara starka och säkra för att förhindra att barnet kan ta sig förbi dem.
 8. Övervaka vattentillgång: Barn älskar vatten, men det kan också vara farligt. Se till att inte lämna barnet utan tillsyn i badkaret eller i närheten av andra vattenkällor, som hinkar och pooler.
 9. Förvara små föremål utom räckhåll: Små föremål som mynt, batterier och små leksaker kan utgöra en kvävningsrisk för små barn. Se till att förvara dessa föremål utom räckhåll i lådor eller skåp med lås för att undvika att barnet får tag i dem.
 10. Kontrollera balkong- och fönstersäkerhet: Balkonger och fönster kan vara farliga platser för barn om de inte är ordentligt säkrade. Installera barnsäkra spärrar och lås för att förhindra att barnet öppnar dem på egen hand. Se även till att inte placera möbler nära fönster som barnet kan klättra på.
 11. Säkerhetsgrindar för ugn och spis: Ugnen och spisen kan bli mycket varma och utgöra en brännskaderisk för barn. Använd säkerhetsgrindar eller ugnslås för att förhindra att barnet kommer åt dessa apparater när de är i bruk.
 12. Förvara elektriska sladdar: Elektriska sladdar kan vara lockande att dra i eller bita på för små barn. Dölj sladdarna så mycket som möjligt och använd kabelarrangörer för att hålla dem organiserade och borta från barnets räckhåll.
 13. Skapa en barnsäker sovplats: Om ditt barn sover i en spjälsäng, se till att madrassen passar tätt mot spjälsängens kanter för att förhindra att barnet fastnar mellan dem. Ta bort eventuella kuddar, filtar eller leksaker från spjälsängen när barnet sover för att minska risken för kvävning.

Att barnsäkra hemmet är ett viktigt steg för att skapa en trygg och säker miljö för ditt barn att leka och utforska. Genom att vara proaktiv och vidta förebyggande åtgärder kan du minimera risken för olyckor och skador. Kom ihåg att barn utvecklas snabbt och deras nyfikenhet kan leda dem till oväntade platser, så det är viktigt att kontinuerligt övervaka och anpassa barnsäkerheten i hemmet.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar