14 tips för ett mer organiserat hem (tips 8 är viktigare än vad man kanske tror)

by Redaktionen

Att hålla hemmet organiserad kan vara en utmaning, speciellt i dagens snabba tempo där det aldrig verkar finnas tillräckligt med tid på dygnet. Men med ganska lite ansträngning kan du komma långt när det gäller att effektivisera ditt hem och hålla både det och ditt liv mer organiserat. Så varsågod – här har du 14 organisationstips som garanterat kommer att hjälpa dig att komma igång

1.Rensa regelbundet

Gör dig av med föremål som du inte längre behöver eller använder. Donera, sälj eller återvinn föremål som är i gott skick.

2.Använd förvaringsbehållare 

Köp genomskinliga förvaringsbehållare i olika storlekar för att hålla dina saker organiserade och synliga. Märk lådorna för att göra det ännu lättare att hitta det du letar efter.

3.Skapa ett arkivsystem

Håll ordning på viktiga papper och dokument genom att ta fram ett arkivsystem. Använd mappar och arkivskåp för att hålla ordning på dina papper. Det kommer spara dig mycket tid och irritation.

5.Tilldela en avsedd plats för allt

Ge allt saker i ditt hem en speciell plats, inklusive nycklar, post och andra småsaker som tenderar till att komma bort.

6.Använd krokar och hyllor

Att sätta upp fler krokar och hyllor kan hjälpa dig att maximera ditt utrymme och hålla dina föremål bättre organiserade. Använd krokar för att hänga upp föremål och hyllor för att förvara föremål som annars skulle ta upp värdefullt utrymme. 

7.Köp en kalender

Att hålla ditt liv organiserat i en kalender hjälpa dig att hålla reda på viktiga datum och möten. Skriv ner allt du behöver göra och när det behöver göras. Det kan ju vara en gammaldags papperskalender eller så har du den på din dator och telefon. Eller så köper du en självhäftande griffeltavla (i mjukt material) som du kan sätta upp på kylskåpet och skriva upp saker på – supersmart. Sen är det bara att ta bort när det är ny vecka.

8.Bädda din säng varje dag 

Att bädda sin säng är en väldigt enkel uppgift som kommer ge en känsla av tillfredställsle både när du går till jobbet och kommer hem från jobbet. Att komma hem till en prydlig säng gör faktiskt mer än vad du tror.

9.Använd en pryllåda 

En ”pryllåda” kan vara ett bra sätt att hålla ordning på småsaker. Se till att rengöra den regelbundet för att förhindra att röran tar överhanden viket den annars lätt gör.

10.Håll din garderob organiserad

Använd galgar, hyllor och förvaringsbehållare eller vad nu man kan tänkas behöva för att hålla din garderob organiserad. Sortera dina kläder efter typ och färg för att göra det lättare att hitta det du letar efter. 

11.Avsätt tid för städning och organisering

Avsätt tid varje vecka för att städa och organisera ditt hem. Detta gör att röran aldrig blir så illa så att du når punkten där det känns för jobbig att ens börja städa eller plocka i ordning. 

12.Använd vertikalt utrymme

Utnyttja utrymmet på höjden i ditt hem genom att sätta upp hyllor eller använda stapelbara behållare. Detta hjälper dig att maximera ditt lagringsutrymme, hålla golvytan fri och dina föremål organiserade.

13.Gruppera liknande föremål tillsammans

Gruppera liknande föremål tillsammans som exempelvis alla dina köksredskap eller alla dina sminkprodukter. Detta gör det lättare att hitta det du letar efter och hålla ordning på dina grejer.

14.Använd en timer

Ställ en timer på en viss tid och fokusera sen på att rensa och organisera ett område i taget under den tiden. Detta hjälper dig att hålla fokus och ser också till att du inte blir överväldigad av uppgiften.

Så vad har vi nu lärt oss? Jo, genom att du följer dessa 13 tips kan du effektivisera ditt hem och ditt liv. Börja smått och fokusera på ett område i taget och innan du vet ordet av har du ett rent och prydligt hem.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar