fbpx

Så torkar och förvarar du örter från trädgården

by Redaktionen

Att odla örter i trädgården är inte bara givande utan ger också tillgång till färska och smakrika kryddor året runt. För att kunna njuta av örternas smak även under vintermånaderna är det viktigt att torka och förvara dem på rätt sätt. Här är en enkel guide på hur du torkar och förvarar örter från trädgården.

1. Skörda på rätt tidpunkt

För att få ut det bästa av dina örter är det viktigt att skörda dem vid rätt tidpunkt. Den bästa tiden för skörd beror på örtens typ och användningsområde. Generellt sett är det bäst att skörda örterna tidigt på morgonen, efter dagg men innan solen blir för stark. På detta sätt är örterna fyllda med maximal smak och doft.

2. Tvätta örterna försiktigt

Innan du börjar torka örterna är det viktigt att tvätta dem för att ta bort smuts, insekter och eventuell kemisk påverkan. Skölj örterna i kallt vatten och låt dem lufttorka helt. Se till att inte gnugga örterna för hårt eftersom det kan skada bladen och minska smaken.

3. Torka örterna på rätt sätt

Det finns flera sätt att torka örter men de två mest populära metoderna är lufttorkning och torkning i ugnen.

Lufttorkning:

Bunta ihop en liten mängd örter och bind ihop med ett snöre.

Häng upp buntarna på en mörk och välventilerad plats, helst med låg luftfuktighet.

Låt örterna hänga upp och ner tills de är helt torra och smuliga. Detta tar vanligtvis ett par veckor.

Torkning i ugnen:

Sätt ugnen på låg temperatur vanligtvis runt 40-50 grader, med luckan lite på glänt. 

Sprid ut örterna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.

Låt örterna stå i ugnen tills de är helt torra vilket vanligtvis tar några timmar.

Oavsett vilken metod du väljer, se till att örterna är helt torra innan du går vidare till förvaring.

4. Förvara örterna på rätt sätt

För att behålla smaken och näringsämnena i örterna är det viktigt att förvara dem på rätt sätt. Här är några tips för att förvara torkade örter:

Förvara örterna i lufttäta glasburkar eller plastbehållare. Se till att behållarna är helt torra innan du lägger i örterna.

Placera behållarna på en sval, mörk och torr plats, borta från direkt solljus och värme.

Etikettera behållarna med namnen på örterna och datumet då de torkades. På så sätt kan du enkelt hålla reda på vad som finns i varje burk och använda de äldsta örterna först.

Om möjligt, behåll örterna i hela bladform och mal dem först när du är redo att använda dem. Detta bevarar smaken bättre.

5. Användning av torkade örter

När dina örter är ordentligt torkade och förvarade kan du använda dem på olika sätt. Torkade örter är perfekta för att ge smak åt soppor, grytor, såser, marinader och mycket mer. Kom ihåg att smaken av torkade örter är mer koncentrerad än färska, så använd dem sparsamt och smaka av när du lagar mat.

Att torka och förvara örter från trädgården är inte bara enkelt det är också ett utmärkt sätt att dra nytta av dina örter året runt. Följ dessa enkla steg för att njuta av de goda smakerna och dofterna från din trädgård även under vintermånaderna.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar