fbpx

Det här ska vi tänka på när vi firar jul under corona

by Redaktionen

I och med smittspridningen av corona står vi inför en jul som inte kommer att bli som någon annan. För att begränsa smittans framfart rekommenderas att vi firar jul i mindre grupper och vi inte åker på så kallad “julturné”. 

“Ställ in julen”

Ett flertal experter menar att vi ska “ställa in” julen i år. Det kan kännas tungt och extra svårt för människor som redan är eller känner sig ensamma där hemma. Många kommer säkerligen att anordna digitala julfiranden, men det är självklart inte samma sak som att träffas. 

Folkhälsomyndigheten menar att restriktionerna är strika. Det innebär att julfiranden med släkt och vänner som reser långväga inte kommer att ske. Statsepidemiolog Anders Tegnell berättade att det är gränsen på 8 personer som ska ”vara normen” och att vi fortsatt ska försöka hålla oss till små sällskap med de vi vanligtvis umgås med eller bor med.

Allt fler ställer sig frågan om det går att uppmärksamma de personer vi känner eller har i vår närhet som är ensamma? Kanske är det extra viktigt att skriva ett kort eller skicka en liten julklapp eller kasse med färdig julmat till dem som känner sig ensamma i år. 

Inget totalt reseförbud

Folkhälsomyndigheten tror att kulmen kommer att nås under december, men att vi kommer att behöva fira jul på ett mycket ansvarsfullt sätt. Det vi vet är att det inte blir ett totalt reseförbud i Sverige under julen.

För tillfället rekommenderas vi som sagt att ha en plan för vad som händer om vi blir sjuka i en annan region och måste uppsöka sjukhus. Detta för att inte överbelasta vården i andra regioner. Folkhälsomyndigheten uppmanar också att resa ansvarsfullt, gärna med egen bil och att undvika nya sociala kontakter. 

Åk inte runt på turné

Under julen är det vanligt att besöka många olika människor och familjer. Det kommer inte bli av, menar många experter. Satsa istället på ett litet firande med den närmaste familjen. Det ska helst vara med personerna du bor med, menar vissa experter. 

Hur coronaläget ser ut vid jul kan variera i olika regioner. Experterna menar att läget kan se helt olika ut i hela landet, även om restriktionerna kommer att gälla i hela landet från och med 14 december och om pandemin förvärras ytterligare kan vi behöva ställa om snabbt.

– Var beredd på att allt kan ändras i sista stund, sa Anders Tegnell i början november till SVT. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar