fbpx

Veckans tips: inredningsmetoden alla hem borde använda

by Redaktionen

Att hitta rätt färgkombination för ditt hem kan kännas svårt, men med 60/30/10-regeln blir det enkelt att skapa en harmonisk och snygg inredning. Den här metoden hjälper dig att fördela färger på ett balanserat sätt, vilket gör det lättare att skapa ett rum som både är vackert och trivsamt. Tillsammans med S-metoden för dekorering får du ett smart och enkelt sätt att inreda ditt hem med stil.

Hur funkar 60/30/10-metoden?

60/30/10-metoden är en superenkel formel för att balansera färger i ett rum. Tänk så här:

  • 60% av rummet ska domineras av en huvudfärg. Det kan vara väggar, stora möbler och mattor.
  • 30% av rummet ska ha en sekundär färg. Denna kompletterar huvudfärgen och kan vara på möbler, gardiner och mindre ytor.
  • 10% av rummet ska ha en accentfärg. Här kan du leka med färgglada kuddar, konstverk och andra små detaljer.

Välja färger

När du väljer färger, tänk på hur de fungerar tillsammans. Huvudfärgen bör vara neutral eller lugn för att skapa en behaglig bas. Den sekundära färgen kan vara lite mer livlig men ändå harmoniera med huvudfärgen. Accentfärgen är din chans att verkligen poppa med något kul och personligt.

Färger och känslor

Färger påverkar hur vi mår. Blått och grönt är lugnande, medan rött och gult kan pigga upp. Fundera på vilken känsla du vill skapa i rummet. Ett sovrum kan må bra av lugna, svala färger, medan ett vardagsrum kanske trivs bäst i varmare, mer inbjudande toner.

Dekorera med S-metoden

Förutom att använda 60/30/10-metoden kan S-metoden hjälpa dig att placera dekorativa föremål på ett snyggt sätt. Arrangera saker i grupper om tre, och variera höjd och storlek. Det skapar en intressant visuell effekt och gör det roligt att titta runt i rummet.

Med dessa enkla knep kan du skapa ett hem som känns både harmoniskt och personligt. Lycka till och ha kul med ditt inredningsprojekt!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar