Designa ditt hem för hälsa – 4 hjärnstarka tips

by Redaktionen

Visste du att vassa hörn på möbler stressar och att rundare hörn lugnar? Eller att takhöjden i ett rum ökar vår förmåga att se detaljer? Inredningsvalen vi gör påverkar oss faktiskt mer än vi tror. Vetenskapen bakom rönen kallas neurodesign och handlar om hur vår hjärna reagerar på olika miljöer. 

Vad är neurodesign?

Neurodesign kombinerar inredning och hjärnforskning för att vi ska må bättre, både hemma och på jobbet. Här bjuder vi på 4 inredningstips för ett hälsosammare hem. 

1. Välj naturens färger

Vår hjärna mår bäst av naturliga material. Det är helt enkelt inbyggt i vårt DNA. Höstens inredningstrend med jordnära färger och naturmaterial går helt i linje med neurodesignens idéer. I vår konstant uppkopplade värld är det kanske inte så konstigt.

Havets blå toner verkar lugnande och stimulerar kroppens bromspedal som hjälper oss att slå av på takten. Blått upplevs också som kallare, vilket gör färgen perfekt för sovrummet där vi behöver svalare temperaturer för att somna. Starkare färger som rött, orange och gult är sämre lämpade. De gör oss helt enkelt för pigga.

2. Inred med växter och sänk pulsen

Inomhusväxter hjälper till att sänka vår hjärtfrekvens, göder vår kreativitet och förbättrar luften. Vår koppling till naturen är så stark att till och med naturmotiv på väggen inger en känsla av lugn.

3. Blomdoft för balans

Visste du att lukt är det sinne som är starkast kopplat till vårt minne? Neutrala, naturliga dofter i ditt hem, gärna från blommor är det bästa för att inte trigga tankar som upprör.

4. Släpp in ljuset och förbättra sömnen

Alla ljuskällor påverkar oss. Brist på dagsljus och bra inomhusbelysning inverkar på såväl dygnsrytm som sömn. Släpp in dagsljuset och fokusera på en fungerande allmänbelysning i varma toner.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar