Detta ska tänka på för att lyckas inreda i shabby chic stil

by Redaktionen

Shabby chic är en tillbakablickande, romantiserande lantlig inredningsstil som växte fram under 1980-talet. Den var ursprungligen baserad på slitna eller patinerade möbler men i senare former har även vitt och i viss mån pastellfärger blivit påtagliga inslag. Har du inga föråldrade möbler så är det vanligt att man med hjälp av sandpapper slipar bort vissa ytor på möbeln. Målet med den här inredningsstilen är att skapa en varm och inbjudande atmosfär med en lite nostalgisk charm

Har du inte fått nog av den här stilen och känner att du skulle vilja att den flyttade hem till dig? Då borde du fortsätta läsa för att ta reda på vad som kännetecknar den här inredningsstilen:  

En mjuk färgpalett

Stilen är känd för sin mjuka pastellfärgade palett som innehåller nyanser av vitt, grädde, rosa och blått. Dessa ljusa och luftiga färger bidrar till att skapa en mysig och inbjudande atmosfär.

Vintage och antikt 

Vintagemöbler och accessoarer är ett måste i Shabby Chic-stilen. Leta efter inredningsdetaljer som har ett slitet och använt utseende för att addera karaktär och charm. Lägg till kandelabrar och andra dekorativa delar för att skapa en mer eklektisk look. Att ha torkade kvistar eller färska rosor i emaljkannor är också en typiskt grej för shabby chic.

Konstpatinerat

Ofta använda relativt nya möbler i stilen som man sedan patinerar. Att konstpatinera innebär att man behandlar möbeln så att den ska se sliten ut. Ofta målar man möblerna i en mörk grundfärg, övermålar med vit och sandpapprar ner ett slitage.

Blandning av material och texturer

Ett annat kännetecken för stilen är blandningen av olika texturer. Blanda alltså mjuka, lätta tyger som spets, tyll och bomull med grova texturer som säckväv och jute.

Romantiska accenter

I Shabby chic handlar det mycket om att skapa en romantisk atmosfär så var inte rädd för att inkludera blommönster, volanger och andra feminina accenter.

Naturliga material

Naturliga material som trä, korg och linne är också ett måste i ett Shabby Chic hem. Dessa material tillför en touch av natur och värme till rummet.

Sammanfattningsvis handlar Shabby Chic-stil om att skapa en varm, inbjudande atmosfär med vintage och slitna detaljer, mjuka pastellfärger och en blandning av olika texturer. Med sin tidlösa charm och fokus på att skapa en romantisk och mysig miljö är det inte konstigt att Shabby chic förblir en populär inredning.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar