Rengöring som är snäll för både dig och miljön

by Redaktionen

Det viktigaste att ta hänsyn till när du vill städa miljövänligt är att välja rätt rengöringsmedel, ha rätt städteknik och – att använda vatten klokt. Vi ger dig tipsen på hur du gör.

Städa hemmet ofta

Städa ofta och regelbundet, ta bort fläckar så fort som möjligt. Då hinner smutsen inte fästa, är lättare att avlägsna och du behöver inte starka kemiska medel som är dåliga både för din hälsa och för miljön. I många situationer är en fuktad trasa utan något medel alls allt som behövs för att göra rent. 

5 snälla rengöringsmedel som du förmodligen redan har hemma

När du väljer miljövänliga medel utsätter du dig och din familj för mindre kemikalier. Du kommer långt med hjälp av ättika, citron, bikarbonat, salt och såpa.

Ättika 

Blandad med varmt vatten speciellt bra mot ingrodd smuts och fett. Störs du av ättikslukten kan du bryta av den med citronsaft eller teatree-olja.

Gör ugnen ren med ättika: Häll ättika i en sprayflaska och spraya där det är smutsigt. Sätt ugnen på 50 grader och låt den stå på i 20–30 minuter. Avsluta med att torka av med en fuktig trasa.

Gör din egen badrumsrengöring: Blanda 2 dl vatten, saft av en citron, 1 skvätt såpa och 1 dl ättikssprit. Häll över i en sprayflaska. Skaka väl. 

Citron 

Fräscha upp kylskåpet genom att lägga in citronhalvor i kylen och låta dem stå i några timmar, gnugga bort den unkna doften från din skärbräda med en citronhalva samt putsa fönster med citronblandat vatten.

Få bort ingrodda matrester i din mikrovågsugn med citron: Pressa en hel citron i en skål med vatten. Ställ in skålen i mikrovågsugnen och sätt på full effekt i cirka två minuter. Torka med en trasa.

Gör ditt eget allrengöringsmedel: Lägg citronklyftor i en glasburk med lock och fyll på med ättika så att klyftorna täcks. Låt blandningen stå i kylskåpet över natten, sila bort citronen och häll i en sprayflaska. Fyll flaskan med vatten. Bra för de mesta inom hemstädningen, och håller länge i kylskåpet tack vare ättikan.

Bikarbonat

Blandad med vatten avlägsnar effektivt till exempel kalklavagringar och odörer i badrummet.

Mot stopp i rören: Strö bikarbonat i vasken, fukta med 1 dl vinäger. Låt stå tills det slutar bubbla. Skölj bort med kokhett vatten.

Rengör blomvasen från ingrodd smuts med bikarbonat: Blanda bikarbonat, vatten och vinäger och häll det i blomvasen. Låt stå i cirka tio minuter, sedan kan du enkelt torka bort smutsen.

Salt

Bra på smuts som behöver gnuggas, till exempel ingrodd smuts på gjutjärnspannan.

Ta bort matfläckar på spisen: Strö på salt, fukta med lite vatten eller vinäger, låt stå en stund, torka bort.

Såpa

Blanda 5 dl vatten med ½ kapsyl såpa. Häll det i en sprayflaska och skaka väl. En miljövänlig hushålls-spray som fungerar överallt.

Titta efter svanen

Vill du ändå handla städprodukter, se till att de är godkända som miljövänliga. Svanen är Nordens officiella miljömärkning som i Sverige sköts av Miljömärkning Sverige AB på uppdrag av regeringen. 

Spara vatten och energi när du städar

Att använda vatten, speciellt uppvärmt, belastar miljön på grund av energianvändning och förbrukning av själva vattnet. Lär dig att städa med mindre vatten, då är rengöringsmedlets effekt större och du kan dosera mindre.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar