fbpx

Starta din egen biodling – i trädgården

by Redaktionen

Än ligger snön djup på sina ställen och nätterna är långa, men snart kommer våren, och kanske letar du efter ditt nästa trädgårdsprojekt? Med en bikupa i trädgården får du din alldeles egenproducerade, underbara honung, blomstrande rabatter och en helt ny hobby! I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta för att komma igång.

Förutom god honung och ett rogivande surr så kommer en bikupa i trädgården med flera fördelar! Bina kommer pollinera inte bara din trädgård utan även dina grannars. Frukter kommer växa sig större och blommorna kommer bli vackrare. Att vara biodlare är dessutom både roligt och lärorikt!

Det här behöver du för att komma igång

För att komma igång med en egen biodling behöver du en rad skyddskläder och prylar. Du kommer bland annat behöva:

  • Stora handskar
  • Bislöja eller en bihatt
  • Anorak eller overall
  • Rökpust – Röken gör bina lite lugnare innan du öppnar kupan.
  • Kupkniv – Denna används för att skrapa bort överflödigt vax.
  • Biborste – För att borsta bort bina från ramarna när du tar honungen.
  • Slunga – För att slunga honungen.
  • Kupa.

Så väljer du rätt bikupa

Den allra vanligaste bikupan idag är en uppstaplingskupa. Den består av ett antal lådor som man staplar på varandra – de nedersta lådorna är för ynglen och de översta lådorna där bina lägger honungen. Uppstaplingskupor finns i både plast och trä, båda fungerar lika bra, du får helt enkelt välja efter egen smak!

Så skapar du din egen biodling

  1. Hitta en lämplig plats för bikupan! Allra helst ska det vara en plats där det finns både sol och skugga, gott om foder och blommor.
  2. Gå en nybörjarkurs. På en nybörjarkurs kommer du få både teori, praktik och en mentor som hjälper till om problem skulle uppstå. Priset kan variera från gratis till flera tusen – alltså kan det vara klokt att göra lite egna efterforskningar innan man väljer första bästa!
  3. Fixa en vattenanordning. Bin behöver vatten, både för att tillverka honung men också för att blanda till foder till sina yngel. En lämplig och enkel variant är ett fågelbad som fylls med lite stenar och sen toppas med vatten – på så vis kan bina sitta på stenarna och dricka utan att riskera att drunkna.
  4. Planera växter som bina gillar. Om du vill ha riktigt glada bin kan du med fördel plantera sådana växter som bina tycker om, så som krokus och bärbuskar. Kom dock ihåg att plantera växter som blommar vid olika tider under säsongen så det finns en jämn tillgång på mat!
  5. Införskaffa bin. Det enklaste är att köpa bin av en annan biodlare som kan ge dig färdiga ramar fyllda med bin.

Den bästa tiden att sätta upp en biodling är i slutet av maj och början på juni, det är nämligen då biodlare ofta för så kallade avläggare – de delar på ett bisamhälle och skapar på så sätt en ny drottning.

Kom ihåg!

När du startar eller tar över en biodling så är du skyldig att anmäla uppställningsplatser för dina bin till Länsstyrelsen. Detta är för att Länsstyrelsen ska kunna hålla koll och förhindra att sjukdomar sprids till närliggande biodlingar.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar