fbpx
Ordning och reda

Tips för bra ordning och reda hemma

by Redaktionen

Var sak på sin plats, det låter väl bra – men saker har ju en tendens att få fötter och hamna lite varstans i hemmet! Vi har samlat ihop några tankar och idéer som kan hjälpa dig.

My room, my mess?

Vem gillar röra? Och när det väl har börjat röra till sig är det lätt att det stegras. Att hålla ordning i ett hem är inte alltid det enklaste.

För det första kan du tänka på vad är orsaken till att det blir rörigare än du önskar. Ställ dig några frågor. Har du familj kan ni tillsammans bestämma vad ni vill prioritera att göra för det gemensamma hemmet just nu.

Är inredningen anpassad till ytan?

Tänk praktiskt. Det kanske finns bättre alternativ än ett jättelångt matbord i ett kompakt kök, eller en dubbelsäng på 180 cm i bredd i ett litet sovrum.

Om möbleringen och inredningsdetaljerna inte är genomtänkta avger ditt hem ett stökigt intryck. Ni som vistas i hemmet ska även kunna röra er runt och du ska kunna nå överallt för att städa.

Ordning handlar ofta om enkelhet, det ska vara enkelt att leva i hemmet.

Köper du mer prylar än du behöver?

Köp produkter till en högre kvalité istället för billiga “slit-och-släng”-saker, det gör att du tänker till innan du köper,  tar hand om dina saker mer och inte behöver köpa nytt lika ofta.

Så rensar du smart

Hur många av prylarna du har hemma använder du? Rensa hemmet på saker du inte behöver eller vill ha – från kläder du tröttnat på till tidningar du läst färdigt.

Ha som vana att rensa regelbundet – oavsett om det gäller köksattiraljerna, i badrumsskåpet eller i garderoben och förrådet. Då får du mer ordning, skapar mer plats för förvaring och hemmet känns inte lika belamrat.

Rensa i små omgångar, skipp maraton-städningar. Ett rum i taget, eller ett hörn i taget! Bestämmer du det i förväg är det lättare att sätta igång, och åtminstone någonting blir gjort.

Vad ska vara kvar, vad ska bort? Fråga dig själv detta vid varje sak:

  • Har jag använt den här prylen under det senaste året?
  • Älskar jag den? Har den ett sentimentalt värde? Eller känner jag mig ledsen när jag ser den?
  • Är det i själva verket skräp?
  • Har jag en till som en bättre – och behöver jag i så fall verkligen två?

Ha framme fyra lådor eller säckar eller korgar, beroende på vad du rensar bland, och märk dem med “kvar”, “sopor” , “ges bort”, “säljs”. Kom ihåg att någon annan kan ha nytta av prylen även om du inte behöver den längre.

Mycket småprylar kan leda till ett kaosartat intryck. Av många små detaljer kan du välja ut några få som får synas och efter några veckor kan du byta ut dessa mot några andra. Anpassa efter säsong eller humör och rotera därefter.

Fiffig förvaring

Förvaring är själva grunden och en förutsättning för att undvika oreda hemma. Hur ska du annars kunna städa undan prylarna? Särskilt viktigt är detta om du bor litet.

Var sak har sin plats. Har det ingen plats? Hitta en plats! Går det inte att hitta en plats eller får det inte plats? Då skall det inte vara kvar hemma! Sälj, donera, släng!

Investera i smart och funktionell förvaring anpassad till just ditt hem och dina behov. Skapa bra system.

Hyllor, korgar, lådor, skåp och byråer – det finns många varianter att välja mellan.

  • Mindre askar, insatser till lådor, brickor och skålar kan fungera för att samla alla mindre grejer.
  • Titta på vad det är som alltid ligger framme och ge det en plats där det är superenkelt att lägga dem. Utgå från vardagen och verkligheten. Ligger det alltid en klädhög bredvid sängen, ha en öppen hylla till den högen. Ställs alla skor innanför dörren så gör plats för en skohylla just där, inte en bit bort.
  • Förvara saker nära där dem ska användas. Nya diskborstar under diskbänken, nästa shampooflaska i badrummet osv.
  • Utnyttja alla tänkbara utrymmen. Hyllor uppåt väggarna, lådor under sängen, bänkar nedanför fönstret. Se alla ytor som potentiella förvaringsmöjligheter. Hitta outnyttjade ytor för förvaring. Det kan vara utrymmet under en trappa, ovanför en dörrkarm eller ett fönster. Möbler med flera funktioner sparar utrymme, det kan vara en bäddsoffa, eller ett soffbord som samtidigt fungerar som förvaring, eller en pall med en låda. Hörnskåp är en väldigt bra uppfinning om man har ont om förvaringsytor.
  • Använd väggarna! I köket kan man med en skena och några S-krokar hänga upp köksredskap, diskborstar, grytlappar, små kastruller med mera. Vägghängd inredning gör det lätt att städa golven.
  • Använd dörrarna! Det finns många sätt att lätt samla prylar, leksaker, pysselgrejer osv i fickor eller krokar som hänger på dörren. Nära till hands men borta från golvet eller borden!

Uppsamlingskorg

När du hittar grejer på fel ställen där hemma, ha en speciell, snygg korg eller låda där du lägger allt sånt. Speciellt bra om du har en till våning. I stället för att springa upp och ned med olika prylar tar du bara korgen när den är full eller när du har tid och lust och går och lägger sakerna på sina rätta platser.

Om det är katastrof-stökigt så kan du köra en ”kasse-städning”. Gå runt och bara släng ner allt löst du hittar i en kasse. Sen kan du sätta dig i lugn och ro när du har tid och sortera saker efter vilket rum de tillhör. Bra metod när man ska ha gäster om en halvtimme…

Anteckna!

Har du för mycket i huvudet kan det blir svårt att få överblick på vad som ska göras där hemma. Ha ett anteckningsblock liggandes i köket. Där skriver du upp när varor tar slut och när det är dags att göra någonting. Ta för vana att titta i blocket varje dag. Bocka av allt eftersom.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar