fbpx

Bästa loppisguiden – så fyndar du som en expert

by Redaktionen

Loppisbesöken har blivit populära i letandet efter det unika och det udda. Att handla second hand är inte bara roligt, det är bra för miljön – och plånboken blir också glad. Men vad ska man tänka på när man är ute och letar efter sitt nästa fynd bland möbler, porslin och kläder? Dessa 12 tips är till hjälp när du handlar på loppis.

1. Hitta de billigaste loppisarna

Speciellt på sommaren poppar loppisarna upp överallt längs vägarna. Stanna vid de hemmasnickrade loppisskyltarna, det är här du kan göra de stora fynden.

2. Var ute i god tid

Är det ett förutbestämt besök, se till att vara på plats när loppisen öppnar, kanske till och med 10 minuter innan. De bästa sakerna går nästan alltid först.

3. Ta med dig kontanter 

Numera funkar det väldigt ofta med Swish, hör med säljaren om den möjligheten. För småsaker är fortfarande händigast att betala med kontanter, så ha lösa mynt i fickorna. Försök att inte ha bara 500-kronorssedlar, som är svårväxlade. Välj i stället hellre 400 + 100 i två omgångar i bankomaten. 

4. Glöm inte väskorna

Dina fynd ska med hem också, så stoppa minst en tygkasse eller en tom plastpåse i jackfickan. Den gamla trotjänaren Dramaten-rullväskan är inte alls tokig på en loppis. Du kommer köpa mer än du tror.

5. Skriv listor

Ha alltid en lista över saker som du letar efter att ta med när du är på loppisjakt. Då kommer du ihåg vad du söker när utbudet blir för stort. Plötsligt står ditt stora fynd där när du minst anar det och då gäller det att vara förberedd! 

Om du letar efter något särskilt som ska få rum på något visst sälle, skriv upp måtten och ta kanske rent av med måttband – eller färgprov om det är nyanser i stället för centimeter du jagar. 

6. Våga rota

Nöj dig inte bara med det som står längst fram på säljborden. Titta i lådorna under borden när du först kollat med säljaren att det är ok, fråga säljarna om prylar du kanske inte ens förstår vad det är. Där kan du hitta dina egna fynd. 

7. Leta efter defekter

Kolla efter skador, slitage, nagg och fläckar. Nästan allt kan repareras och fixas –men då ska detta vara beräknat i priset som man ger.

8. Se potentialen

En stol kan enkelt målas om, ett silverföremål putsas. Re:make och re:design är superkul! Och inte allt guld glimmar, det får varje rutinerad fyndjägare lära sig. 

9. Var vetgirig och vänlig

Småprata och fråga gärna säljaren om det finns någon historia bakom föremålet som du vill köpa. Det ger ett mervärde när man vet något extra om saken och kan berätta det vidare – loppishistorierna är ofta riktiga pärlor! Vänlighet ökar chansen att få ett bättre pris om du hittar något som du verkligen vill ha men som du anser är för dyrt.

10. Pruta snyggt

Fråga säljaren om han eller hon kan göra något åt priset i stället för att ge ett skambud. Att pruta skall göras med finess, utan att köra över motparten. Känn av när det kan vara läge, en prutförhandling kan vara riktigt skoj för alla inblandade. Glöm sedan inte att det faktiskt inte är något fel med att betala vad säljaren vill ha för sin vara heller, loppis är ju rätt billigt ändå. Pruta inte alls om försäljningen är till för välgörenhet.

11. Gör det bekvämt för dig

Du lär gå längre än du inser på loppisarna. Så se till att ha sköna skor! Att grunda med en rejäl måltid innan det är dags att åka på loppisjakt gör att du har energi och orkar längre.

12. Skaffa loppisvänner 

Bli kompis med andra som delar ditt intresse! Då kan ni spana efter saker åt varandra och kan dela med er av kunskap om gamla saker.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar