Det är viktigt att du sorterar! Ju bättre du sorterar dina sopor hemma desto lättare är det att återvinna och då sparar vi på jordens resurser. Det bildas inte lika mycket växthusgaser när man återvinner eftersom allt avfall inte bränns.
Den här lilla sorteringsguiden hjälper dig slänga rätt sak på rätt plats
Hur ska jag källsortera där hemma?
Källsortering innebär att man sorterar sitt avfall där det uppstår, där källan till avfallet är. I Sverige är det lag på att till exempel förpackningar och tidningar ska sorteras och lämnas till återvinning. Avfall som inte får slängas i den vanliga soppåsen sorterar du ut och lämnar på bland annat återvinningscentraler och återvinningsstationer.
Ett första steg till källsortering är att läsa information och regler som finns i ditt bostadsområde och din kommun. Ta en promenad förbi närmaste återvinningsstation för att se vilket avfall som kan lämnas där. Metall, glas, papper, kartonger är alla lätta fraktioner att förstå och sortera ut.
Börja i liten skala; även små insatser är ett steg framåt för både miljön och för en nybliven källsorterare.
Källsortering på snyggt och praktiskt sätt
Ha ett system för sorteringen för att slippa sopor som står i kassar lite här och var. Du bör även ha disciplin att då och då åka eller gå till återvinningsstationen med det som du sorterat.
Här är några förträffliga idéer om hur du kan ordna sorteringen:
- Utdragbar hylla eller skåp på skenor med lådor och behållare under diskbänken. Den är enkel att använda och döljer effektivt avfallsbehållarna. Nackdelen med öppna behållare i lådor/på skenor är att en viss lukt kan spridas med luftdraget när man öppnar lådor eller skåp, men om man ser till att skölja ur kartonger, glasbehållare, burkar minskas problemet.
- Även utfällbara skoskåp kan användas som returförvaring. De brukar vara ganska grunda och rymmer en del. De passar bra t. ex. för tidningar, batterier, flaskor och elapparater.
- För den som har mycket plats och vill ha en tät och snygg förvaring för avfallssorteringen finns även tunnor med lock i olika storlekar och prisklasser.
- En annan praktisk lösning som inte döljer avfallet lika bra men som kan fungera för t. ex. tidningar eller liknande, är korgar med handtag. När korgen är full är det bara att lyfta över den i en bil eller bära den som den är utan att behöva tömma över i kassar först.
Detta avfall ska du alltid källsortera
- Förpackningar – plast och papper ska sorteras för sig och lämnas till godkänt inlämningsställe enligt lagen om producentansvar.
- Tidningar – ska sorteras och lämnas till godkänt inlämningsställe enligt lagen om producentansvar.
- Elektronikavfall – ska sorteras och lämnas till godkänt inlämningsställe enligt lagen om producentansvar.
- Läkemedel – ska sorteras och lämnas till apotek enligt lagen om producentansvar.
- Matavfall – ska sorteras enligt lokala föreskrifter som varierar från kommun till kommun och även mellan olika bostadsområden.
- Farligt avfall – ska sorteras och lämnas till godkänt inlämningsställe enligt lag.
- Flaskor och burkar som går att panta i affären tar du naturligtvis dit.