fbpx

Smarta energitips för miljö och plånbok

by Redaktionen

Bostäder står idag för nästan en fjärdedel av Sveriges totala energianvändning. Det är besluten som du fattar varje dag som bestämmer hur mycket el eller annan energi som du använder.

Varför ska du köpa mer energi än du behöver? Bli energismart!

Få en bättre ekonomi för dig själv och ett hållbart energisystem i framtiden. Energieffektiviseringar är bra både för den egna plånboken och för samhället i stort då det går åt mindre resurser till framställning av energi som t. ex. el och värme. Man kommer långt genom att helt enkelt tänka efter och att använda el, vatten och energi så smart och sparsamt som möjligt.

9 smarta tips för att energieffektivisera i hemmet

  1. Ungefär 60 procent av energianvändningen i hemmet går åt till uppvärmning. Sänk inomhustemperaturen, en grad minskar energianvändningen med fem procent. I ett hus är det viktigt att se över vilken typ av uppvärmning som passar huset bäst. Samtidigt är det viktigt att minimera värmeförlusterna som sker främst genom tak, golv, väggar, fönster och dörrar. Sätt nya tätningslister runt fönster och dörrar.
  2. Byt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor och lågenergilampor, och släck när ljuset inte behövs. En LED-lampa använder bara 20 procent av den el en vanlig glödlampa behöver. Har du LED-lampor hemma ska du inte använda timer. Den drar nämligen mer el än vad lampan gör.
  3. Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +5 grader i kylen och -18 grader i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning. Det är skillnad på hur energieffektiva vitvaror är. Det är därför viktigt att se över det när du behöver köpa nya. En ny kyl eller frys behöver ca 80 procent mindre el än en 15 år gammal.
  4. Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och du sparar energi.
  5. Att diska i diskmaskin istället för under rinnande vatten sparar både energi och vatten.
  6. I genomsnitt använder vi tvättmaskinen 200 gånger per år. Kör du tvätten på 40 grader istället för 60 halveras energimängden – och därmed också kostnaden. Att lufttorka tvätten när det är möjligt i stället för att köra torktumlaren sparar givetvis el och pengar.
  7. Snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen.
  8. Dra ur alla laddare, till exempel till mobilen, när de inte används.
  9. De flesta elektronikprylar har blivit energieffektivare med åren. Dock inte de senaste spelkonsolerna. Att låta en PS4 stå i standby-läge kostar ca 85 kr/år, ett XBox One hela 150 kronor.

Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nytt!

Ska du köpa ny dammsugare, tv, kyl, tvättmaskin eller värmepump? Då hjälper energimärkningen dig att välja energismart. Energimärkningen, eller energimärkningsetiketten på produkten, visar hur pass energieffektiv den är. Märkningen finns bland annat på de flesta vitvaror, på tv-apparater, lampor, alla typer av värmepumpar, varmvattenberedare och på däck.

Här kan du få mer tips och råd om energianvändning

Energimyndigheten, egentligen Statens energimyndighet, är en svensk statlig myndighet som bidrar med fakta, kunskap och analyser om tillförsel och användning av energi i samhället. På hemsidan www.energimyndigheten.se  kan du  fylla i “Energikalkylen” och få en rad praktiska tips och råd på vad du kan göra för att minska energianvändningen i just ditt hem.

Energi- och klimatrådgivning är en kostnadsfri service från din kommun. Rådgivningen är en kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Rådgivaren hjälper dig via telefon, e-post eller personligt besök med tips för att bli mer energismart och ger dig en överblick över vilka olika alternativ du har att välja mellan. Exempel på frågor där energi- och klimatrådgivaren kan hjälpa dig:

  • Hur du kan minska din energianvändning i ditt hem
  • Vilka för- och nackdelar finns det med olika uppvärmningssystem
  • Hur du kan använda solenergi för värme, varmvatten och el
  • Vad du bör tänka på när du ska renovera eller bygga nytt
  • Vilka lampor finns det på marknaden och hur du kan inreda med ljus efter dina behov
  • Vilka aktuella bidrag och stöd finns det att söka på energiområdet
  • Vad du ska tänka på och vilka stöd som finns vid installation av laddplatser
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar