Den härligaste sommarkvällen utomhus kan bli totalt förstörd när myggen kommer på besök. Mygg är för många en av sommarens värsta plågor. Det finns dock en hel del du kan göra för att slippa dem.
Så skyddar du dig själv mot mygg
- Mygg gillar mörka färger, så bär ljusa, lösa plagg som andas.
- För dig som vistas i skogen är det allra bästa att använda myggkläder som skyddar dig effektivt, till exempel myggjacka och myggluva. Då kan du röra dig obehindrat.
- Komplettera kläderna med en liten, batteridriven myggavskräckare som du kan hänga runt halsen och ta med dig överallt.
- Traditionella myggmedel finns att köpa som spray, stick och roll-on och det finns numera flera snällare, ekologiska varianter av dem.
- I tält eller rum, häng myggnät runt din liggplats eller i fönster och dörröppningar.
- Det finns olika apparater att ha inomhus, bl.a. en dosa som du sätter i eluttaget. Myggtabletter som stoppas i den stöter bort myggen.
Skräm myggen genom dofter
- Tänd myggspiral eller myggljus. Köp några doftljus med tea tree-olja och ställ ut där ni ska vara, eller köp koncentrerad tea tree-olja och droppa i några värmeljus. Myggljus med doft av citronella flyr myggen också ifrån.
- Att äta höga doser av vitamin B1 ger dig en doft som inte är märkbar för människor men som ogillas av mygg och gör dig snabbt oattraktiv för blodsugare. Om du vet att du är populär bland mygg eller känslig för stick kan ett tillskott i kapselform vara en bra idé.
- Mygg avskyr många dofter som vi människor tycker om, bland annat kryddnejlika, vanilj, eukalyptus, basilika, vitlök och kamomill. Att själv tillverka naturliga myggmedel av ekologiska växter är både effektivt och ekonomiskt.
Här är ett recept för ett mycket bra och populärt medel som håller myggen borta. Ha vatten eller olja som bas och blanda i olika eteriska oljor enligt följande:
Olja
- 1 dl olja, t.ex. mandelolja, rapsolja, morotsolja + 20-30 droppar eterisk olja. De eteriska oljorna man kan använda är t.ex. lavendel, eukalyptus, geranium, citrongräs, citronella, enbär, citrus, kryddnejlika, pepparmynta eller citroneukalyptus.
- Blanda dem hur du vill, men viktigt är att du inte använder mer än totalt 30 droppar till 1 dl vatten/olja.
- Oljan kan smörjas på huden, t. ex. i nacken, anklar och händer.
Vatten
- 1 dl vatten i en sprayflaska + 20-30 droppar eterisk olja.
- Spraya på dina kläder, men tänk på att oljan kan lämna fläckar på ömtåliga material.
Myggfritt på altanen, verandan eller campingen
- Ha en myggavskräckare på bordet. Dessa finns i olika varianter och de lär effektivt skapa en myggfri zon på flera kvadratmeter för flera timmar, men många produkter innehåller starka kemikalier, så var försiktig.
- Insektslampans svarta ultravioletta ljusteknologi attraherar mygg. När de kommer i kontakt med lampan får de en stöt och dör direkt.
- Bränn torkad kaffesump. Det är miljövänligt, billigt och du slipper använda kemikalier.
Gör så här:
- Ta färsk kaffesump och lägg i en skål, täck med folie. Låt skålen stå mörkt och svalt tills kaffesumpen torkat ordentligt.
- Sätt ut kaffepulvret, antingen i en skål eller på en bit folie, och tända på det som en rökelse.
- Har du extremt mycket mygg kan du tillsätta färska lagerblad i kaffet och låta dem brinna ihop.
- Är det blåsigt ute, eller ett väldigt stort område som du vill få myggfritt, rekommenderas flera skålar med kaffepulver utspridda.
Så minskar du antalet mygg i trädgården
- Mygg tycker om stående vatten och trivs där det finns vattenpölar, sjöar och vattendrag. Töm därför ut allt stående vatten i hängrännor, fågelbad, gamla krukor, skottkärran och liggande bildäck etc. Klipp gräset och håll det kort och rent från ogräs, buskage och sly. Ju färre fuktiga platser för myggen att lägga ägg på, desto mindre myggsvärmar.
- Det finns myggfångare som lämpar sig för platser med stora mygg- och knottproblem och där större ytor önskas täckta. Myggfångaren placeras i något hörn av trädgården, och myggbeståndet kommer gradvist att minska.
Detta lindrar klådan av myggbett
- Det mest effektiva mot ett kliande myggbett är att stryka på en mild kortisonkräm som finns att köpa receptfritt på apoteket. Steroiderna i krämen drar ihop blodkärlen och reducerar reaktionen som orsakar klådan. Du kan även äta antihistaminer i förebyggande syfte.
- En kall kompress, kylbalsam eller något annat kylande att trycka mot bettet kan lindra kliandet, så även eteriska oljor, som exempelvis pepparmynts-, eukalyptus-, eller tea tree-olja. Också tigerbalsam eller till och med tandkräm kan hjälpa mot klådan.
Myggor sticker sig genom huden och sprutar samtidigt in saliv i såret – detta för att blodet inte ska stelna så myggan kan dricka sig mätt. Kroppen reagerar på ämnen i saliven vilket skapar rodnad och svullnad i och kring sticksåret. Känsliga personer får intensiv klåda, rodnad och upphöjda kvaddlar. Besvären brukar gå över efter ett par dagar. Klia myggbettet inte! Då blir det bara värre och det kan bli ärr och infektioner.
Myggfakta som kan trösta dig vid kliande bett
Myggor har funnits sedan perioden Trias, över 400 miljoner år sedan. De lever faktiskt inte på människors blod utan på blommornas nektar. Honmyggor är de enda som sticker oss, eftersom de behöver proteinet i blodet för sin äggproduktion.
Mygg är viktig näring för tusentals andra arter, så om alla mygg på jorden utrotades skulle det sannolikt skapa ett ofyllbart hål i näringscykeln, med många arters försvinnande som resultat.